Modernizasyon projelerine genel bir bakış

 

90. Yılında Modern Türk  Hava Kuvvetleri...

 

 

Ulu önder Atatürk`ün 'İstikbal Göklerdedir' sözünü kendine ilke edinen Türk Hava Kuvvetleri 90 yılı bulan şanlı geçmişi ile geleceğe daha modern ve güçlü bir yapıyla hazırlanıyor.

 

1911 yılında temelleri atılan Türk Hava Kuvvetleri dünyanın en köklü hava kuvvetleri arasında yer almaktadır. Osmanlı devleti döneminde envantere giren ilk askeri hava araçları olan balonlardan modern Türkiye Cumhuriyetinin kendi işçi ve mühendisinin emekleriyle üretilen son teknoloji harikası F16 blok 50 Savaşan Şahin uçaklarına kadar uzanan bu 90 yıllık şanlı tarihle Türk Hava Kuvvetleri dosta güven düşmana korku vermektedir. Her geçen gün ilerleyen teknolojiyi takip ederek kendini yenilemeyi ve çağı yakalamayı amaç edinen Türk Hava Kuvvetleri çeşitli modernizasyon projeleriyle modern dünya hava kuvvetleri arasındaki haklı yerini almaktadır.

 

Parola çağı yakalamak

 

Türk Hava Kuvvetlerinin vurucu gücünün en önemli unsurlarından birisi olan F16 uçaklarının  TAI`de 1987 başlayan  üretimi 12 Kasım 1999 tarihinde son F16 C uçağının teslimiyle tamamlanmıştır. Türk Hava Kuvvetleri toplam 240 F16 ile 5 hava üssünde 10 filo ile görev yapmaktadır. Üretim projesi tamamlanmasına rağmen F16 uçakları çağın gerektirdiği yeni elektronik harp sistemleriyle donatılarak bu uçakların etkinlikleri artırılmaktadır. Gelişmiş AMRAAM ve HARM füzelerini kullanma yeteneği bulunan F16 larda gelecekte akıllı mühimmat olarak adlandırılan JDAM gibi yeni nesil silah sistemlerinide kullanması planlanmaktadır. F16 Savaşan Şahin uçakları gibi Türk Hava Kuvvetlerinin bir başka ana muharebe uçağıda F4E Phantom II uçaklarıdır. 1974 de envantere giren F4E uçakları özellikle mühimmat çeşitliliği , bu mühimmatı taşıma ve etkin bir şekilde kullanma yeteneğiyle dikkat çekmektedir. Bu nedenle zaman içerisinde gelişen teknolijinin gerisinde kalmaya başlayan F4E uçaklarının modernizasyonuna karar verilmiştir. 1997 yılında İsrail firması IAI ile varılan anlaşma sonucu 54 uçağın modernizasyona tabi tutulmasına karar verildi. 26 uçak İsrail'de bulunan IAI tesislerinde kalan 28 uçak ise Eskişehir  1. Hava İkmal Bakım Merkezinde modernizasyon işlemine alındı. Halen devam etmekte olan projeye F4 2020, uçaklara ise Terminator çağrı adı verildi.

F4E uçaklarına önemli avionik modernizasyonları uygulandı. Özellikle yeni eklenen HUD ve MDF sistemleri ile gelişmiş Elta radarı sayesinde F4E phantom uçakları çağdaş bir yapıya kavuşmaktadır. Ayrıca son derece modern ve etkili bir mühimmat olan AGM-142 Popeye atış yeteneğide yenilenen Phantom 2020 uçaklarına kazandırılmaktadır.

Bir başka önemli modernizasyon projesi olan F5 Freedom Fighter uçaklarının modernize edilerek harbe hazırlığa geçiş eğitim uçağı olarak kullanılmasına yönelik projede bütün hızıyla sürmektedir. 1. Hava İkmal Bakım Merkezi tarafından yürütülen projeye İsrail IAI firmasıda destek vermektedir. Toplam 48 uçağın modernize edileceği proje F5A/B ve NF5A/B uçaklarını kapsamaktadır. Modernize edilen Tiger çağrı adlı F5B ilk uçuşunu 17 Nisan 2001 tarihinde gerçekleştirdi. F5 2000 projesi ile yenilenmiş kokpiti sayesinde F5 uçaklarıyla eğitim alan pilotların F16 gibi modern bir uçağa geçişi ve adaptasyonu kuşkusuz daha kolay gerçekleşecek ve böylelikle F16 uçuşlarından tasarruf sağlanması mümkün olacaktır.

Pilot eğitimi kuşkusuz en önemli yeri almaktadır. Gelişen teknolojiye her zaman ayak uydurmayı bilen Türk Hava Kuvvetleri pilot eğitiminde de modern teknolojiyi takip etmektedir. Jet pilotaj eğitiminde kullanılan T37 ve T38 uçaklarının modernizasyonuda düşünülmektedir. T37 ler üzerinde yapısal yenilemeye yönelik çalışmalar devam etmektedir. T38 Talon uçaklarınında F5 modernizasyonuna benzer bir çalışmaya tabi tutulması gündemdedir. Ayrıca pilot eğitim sistemininde modern ve farklı bir yapıya kavuşturulmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır.

Eldeki imkanları verimli şekilde kullanmasını bilen Türk Hava Kuvvetleri C130E Hercules nakliye ve KC135R tanker uçaklarının avionik sistemlerinide modernize ettirmektedir.Yakın gelecekte envantere girecek olan A400 nakliye uçaklarıda havadan nakliye kapasitesine modern bir görünüm kazandıracaktır.

Envantere yeni giren AS 532 Cougar helikopterleride ihtiyacı sürekli hissedilen arama-kurtarma  (search and rescue) görevine yönelik modern bir yaklaşım sağlamaktadır.

Çağdaş görünümüyle 90. yılını kutlayan Türk Hava Kuvvetleri özellikle Balkanlar- daki sıcak savaş ortamında başarıyla görev yapmıştır. NATO bünyesinde düzenlenen tatbikatlara sürekli olarak iştirak eden havacılarımız başarılarıyla alkış toplamak- tadırlar.

Vatanını seven görevini en iyi yapandır parolasıyla görev yapan her hava kuvvetleri personeli Atatürk ilke ve inkılaplarının ışığında çağdaş bir anlayışla yurt savunmasındaki yerlerini almaktadırlar.

 

 

Yazı ve Fotoğraflar Uğur ÖZKAN

Kaynaklar: Janes Defens Weekly, Nato Nations, Turkish Aviation, Savunma Ve Havacılık.