TÜRK HAVA KUVVETLERİ

Türk Ordusu havacılıkla ilgili ilk çalışmalara 1909 yılında başlamıştır. 1911 yılında Türk Askeri Havacılık Teşkilatı, dünya havacılık teşkilatlarının arasında yerini almış ve 1912 yılı başlarında Türk Ordusu ilk pilotlarına ve ilk uçaklarına kavuşmuştur. Uçuş okulunun 3 Temmuz 1912 yılında İstanbul Yeşilköy'de açılmasıyla da, ilk uçucu subaylarını ülkesinde yetiştirmeye başlamıştır.

I. Dünya Savaşı döneminde Türk Hava Kuvvetleri, Galiçya'dan, Yemen ve Kafkasya'ya kadar çok geniş bir alanda ve değişik cephelerde savaşa katılmıştır.

1925 yılında Eskişehir'de Hava Okulu yeniden kurulmuş ve aynı yıl ilk mezunlarını vermiştir.
1932 yılında yürürlüğe giren bir kanunla havacı personel, ayrı bir muharip sınıf olarak kabul edilmiş ve    1933 yılından itibaren ise havacılığın sembolü olan mavi renkli üniformayı giymeye başlamışlardır.
1937 yılında Hava Harp Akademi'si açılmış, 1939 tarihinde de hava tugayları kurulmuştur.

1940 yılında envanterindeki uçak sayısı 500 civarına ulaşan Türk Hava Kuvvetleri, Balkanlarda en güçlü Hava Kuvveti haline gelmiştir.

Hava Birliklerinin tek bir komuta altında toplnamasına kara verilerek, 31 Ocak 1944 tarhinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı kurulmuştur. Hava Kuvvetleri Komutanlığı ismini aldıktan sonra komutan olarak Korgeneral Zeki DOĞAN atanmıştır.

1950'de Hava Kuvvetleri Komutanlığında üs ve filo kuruluşuna geçilmeye başlanmış ve Balıkesir'de kurulan 9. Ana Jet Üs Komutanlığı, Türk Hava Kuvvetlerinin ilk Jet Üs'sü, 191, 192 ve 193. Filolar da ilk Jet Filoları olmuştur.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Türk Vatanına ve Türk Milletine havadan gelebilecek tehditlerin önlenmesi ve muhtemel bir savaşta Kara ve Deniz Kuvvetlerinin görevlerini daha kolay başarabilmesi amacıyla kurulmuştur.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı personeleini, muvazzaf ve yedek personel olmak üzere iki ana grup altında; subay, astsubay, askeri öğrenci, sivil memur, erbaş ve erler oluşturmaktadır.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı teşkilatında kolordu seviyesinde birer komutanlık olan, 1. Taktik Hava Kuvveti Komutanlığının karargahı Eskişehir'de, 2. Taktik Hava Kuvveti Komutanlığının karargahı Diyarbakır'da, Hava Eğitim Komutanlığının karargahı İzmir'de, Hava Lojistik Komutanlığının karargahı ise Ankara'dadır. Hava Kuvvetleri Komutanlığına direk bağlı birlikler ise 10. Tanker Üs Komutanlığı, 11. ve 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlıklarıdır.

Türk Hava Kuvvetlerinin envanterinde bulunan muharip, eğitim ve ulaştırma uçakları F-16, F-4, F-5, SF-260, T-41, T-37, T-38, C-160, CN-235, CIT-II, CIT-VII, GOLF-IV, KC-135, UH-I, COUGAR (AS-532)'dir.

Kurulduğu tarihten günümüze kadar geçen her dönemde modern ve güçlü bir yapı içerisinde olan Türk Hava Kuvvetleri bugün; sahip olduğu uçak, silah sitemleri, eğitimli ve tecrübeli personeli ile günümüz hava kuvvetleri arasında, seçkin bir yeri olan, sadece içinde bulunduğu bölgede değil, okyanus aşırı, dünyanın hemen her bölgesinde ekin varlığını gösterebilen, bu yapısıyla düşmanı saldırgan niyetinden caydırmasının yanında, bölgesinde ve dünyanın her yerinde barışın en büyük teminatı olarak her türlü görevi başarıyla yerine getirme imkan ve kabiliyetine sahip bir kuvvettir.

Kaynak : TIAD 2001 Kitapçığı